Nieuws: artikel Tweeterp

Hieronder een artikel dat over ons verschenen is in de Tweeterp:

Stichting Dierenambulance’s-Hertogenbosch

Sylvia van Oostrum: “Hoe ellendig de situatie soms ook is, je helpt altijd een dier.”

Vandaag maken we kennis met een medewerkster van de Stichting Dierenambulance ’s-Hertogenbosch (DAS) op de Vutter. Sylvia van Oostrum uit Engelen rijdt al 9 jaar mee op de ambulance. En met veel plezier, zoveel is wel van haar gezicht af te lezen. Prachtig werk dat heel veel voldoening oplevert, aldus Sylvia.

Vreugde en verdriet

“Het werk is ontzettend gevarieerd. De ene keer halen we een dood of gewond dier van een (evt. door Rijkswaterstaat afgezet stuk) weg, dan weer moet er een zieke (wilde) kat gevangen worden en weer wat later sta je bij het Engelermeer acht daar achtergelaten cavia’s te vangen.” Het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel benadrukt Sylvia. “Soms moeten we een gewonde zwaan naar de dierenarts brengen. Als we het dier dan naderhand terugbrengen zit zijn of haar partner nog steeds op dezelfde plek te wachten en komt meteen aanvliegen. Ze begroeten elkaar en maken dan altijd met hun twee halzen het teken van een hartje. Echt waar! Of we gaan pulletjes vangen bij mensen in de tuin om ze uit te zetten. We vragen dan altijd aan de bewoners hoeveel het er zijn, want zodra de moedereend roept, staan de kleintjes stokstijf stil en zien we ze gewoon niet meer tegen de achtergrond. Ik weet ‘t zeker: moeder eend kan tellen, want als we bij wijze van test één pulletje achterhouden blijft ze net zo lang wachten tot het zich bij hen voegt!” Soms moeten ze, op advies van de dierenarts, een dier in laten slapen. Maar ook dat kan mooi zijn zegt Sylvia, beter immers om het te laten inslapen, dan het te laten verkommeren.

Goede samenwerking

Sylvia: “We werken samen met brandweer, (dieren)politie, Rijkswaterstaat, Provincie en dierenartsen. En we hebben natuurlijk ook met dierentehuizen en opvang te maken. Geweldig hoe iedereen met ons samenwerkt! Ik ben echt trots op de brandweer en ook de politie is altijd bereid om te helpen. En, hoe ellendig ‘t soms ook is, je helpt altijd samen een dier.” Wat het kostenplaatje betreft: de dierenambulance krijgt per rit een kleine bijdrage van de diverse gemeenten en hangt verder van donaties af. Ritten met huisdieren worden betaald door de eigenaren.

Dringend behoefte aan doortastende vrijwilligers

“We proberen twee diensten per dag te draaien, maar dat lukt momenteel helaas niet door gebrek aan vrijwilligers. We werken nu met 18 mensen. Er zijn onlangs vier ervaren mensen vertrokken, heel spijtig. We kunnen deze maand 18 middagen géén dienst rijden, héél vervelend.” Over werken op de ambulance moet niet te lichtzinnig gedacht worden legt ze uit. Je moet stressbestendig zijn, niet bang zijn voor dieren, in bezit zijn van rijbewijs, met (verdrietige) mensen om kunnen gaan, fysiek in orde zijn en licht administratief werk willen doen. Ook moet je bereid zijn een dieren-EHBO-cursus te volgen in Barneveld en op de hoogte zijn van de geldende protocollen. Er wordt verwacht dat je gemiddeld één dagdeel per week werkt en maandelijks één dagdeel in het weekend. Nieuwe vrijwilligers worden goed ingewerkt.

Aanvulling bestuur

Naast de behoefte aan ambulancepersoneel, is er ook dringend vraag naar extra bestuursleden. Op dit moment heeft de Stichting Dierenambulance twee bestuursleden. Te weinig aldus bestuurslid Dorrit Kivits. Zij mailde de Tweeterp met het verzoek ook daar extra aandacht aan te willen besteden. Bij deze hierbij dus ook een oproep aan geïnteresseerden om zich te melden! Indien u over bestuurlijke ervaring beschikt en tijd wilt vrijmaken voor dit mooie doel, dan nodigt DAS u graag uit dit via mail kenbaar te maken waarna zij z.s.m. contact met u op zullen nemen.

Informatie over meerijden op de dierenambulance? Sylvia van Oostrum: 06-19220126.

Interesse in bestuurswerk? info@dierenambulancedenbosch.nl / www.dierenambulancedenbosch.nl

Wouter Nieboor en Sylvia van Oostrum

Wouter Nieboor en Sylvia van Oostrum

Tekst: Riet Mangnus
Foto: Wim Roelsma