Egels

Een gezonde egel laat zich in principe niet overdag zien. Bij benadering moet hij zich oprollen. Vaak hebben egels last van teken, ronde witte bolletjes die tussen de stekels zitten. Ook vaak voorkomend zijn vliegeneitjes (vaak rond snuit/oren/anus). Rond half november/december moeten egels minimaal ongeveer 500 gram wegen om de winterslaap aan te kunnen.

Gewicht is echter niet het enige wat hierbij belangrijk is. De egel moet natuurlijk ook gezond zijn om de winterslaap in te kunnen.

Een gevonden egel die niet ziek lijkt te zijn kun je het beste terugplaatsen in een beschut hoekje van een tuin, liefst onder een hoop bladeren.

 

Welke egels hebben hulp nodig?

Een gewonde egel: naar de dierenarts brengen. Neem zonodig contact op met de Dierenambulance (073 614 60 70)

Een egel die onrustig is, vaak in rondjes blijft lopen, zowel overdag als ‘s nachts, omvalt of schuddend loopt: dierenarts. Neem zonodig contact op met de Dierenambulance.

Een half verdronken egel, kans op longontsteking: dierenarts. Neem zonodig contact op met de Dierenambulance. Dit niet te verwarren met egels die in een vijver zwemmen. Ze doen dit om van parasieten af te komen. Zorg er wel voor dat ze uit de vijver kunnen komen. Als de wand te steil is dan is het raadzaam om een plankje in het water schuin tegen de oeverwand te plaatsen zodat de egels er zelfstandig uit kunnen komen.

Een egel die suffig blijft zitten, ook als hij wordt aangeraakt. Soms kun je zien dat hij/zij aan de flanken wat ingevallen is, hij is dan te mager en moet naar de opvang. Een gezonde egel is rond en vol van vorm. Altijd de Dierenambulance bellen.

Een egel die gestrekt, al dan niet met dichte ogen blijft liggen. NB: al voelt hij koud aan, zolang hij slap is hoeft hij niet dood te zijn. Geef zsm een warme kruik en breng hem dan naar de dierenarts. Neem zonodig contact op met de Dierenambulance.

Een egel die in een net verstrikt is geraakt. Voorzichtig bevrijden en checken of hij geen gebroken pootje(s) heeft, zo niet, dan vrijlaten.

Een egel die hoest, reutelend ademhaalt en/of vieze ogen heeft: antibiotica van de dierenarts, dan naar de opvang. Neem contact op met de Dierenambulance.

Een egel die overdag gevonden wordt, is meestal niet gezond. Maar als hij zich goed oprolt, er geen vliegeneitjes te vinden zijn etc. kan het zijn dat hij de weg kwijt is, dus breng hem dan naar een veilige plek met veel struiken. Ook jonge egels willen nog wel eens overdag rondscharrelen voor eten omdat ze ’s avonds niet genoeg gevonden hebben.

Te laat in het seizoen geboren babyegels, overdag gevonden: opvang. Neem altijd contact op met de Dierenambulance.

Een egel die vliegeneieren op zich heeft; dit zijn kleine witte staafvormige dingetjes die tussen de stekels zitten. Ze komen soms uit de oren of uit de anus van de egel. Dit betekent dat de maden door de huid of anderszins naar binnen zijn gekropen en de egel wordt van binnen opgegeten. In laten slapen! Neem direct contact op met de Dierenambulance.

Babyegels zonder moeder (men moet dit absoluut zeker weten, bijv. omdat u gezien heeft dat de moeder dood is, doodgereden) : opvang. Een egel moet zeker 300 gram wegen om alleen de wijde wereld in te kunnen gaan. Neem in zo'n geval altijd contact op met de Dierenambulance (073 614 60 70).

 

 

Nog wat egel weetjes:

De jongen worden blind en doof geboren. Hun (witte) stekeltjes liggen in de door vocht gezwollen huid. Deze slinkt langzaam, zodat ze al na een dag te zien zijn. Na drie dagen groeien de grijs-bruine jeugdstekels uit. Na 3½ – 4 weken mogen de kleintjes met moeder mee op voedsel- en verkenningstocht.

Gezonde egels van 70 gram zijn ongeveer 21 dagen oud. Normaal groeien egeltjes op deze leeftijd 10 gram per dag en krijgen met drie weken hun melktanden.

Ze drinken 5 á 6 weken bij de moeder maar gaan met zo’n 4 weken al mee op stap met haar en beginnen dan ook wat vast voedsel te proberen. Het gewicht is dus niet zo zeer bepalend of ze nog zogen maar meer de leeftijd en aanleg om vast voedsel te gaan eten. Na 6 tot 8 weken verlaat de moeder ze. De jongen blijven vaak bijeen, ook tijdens de winterslaap. Dit vergroot hun overlevingskansen.

Na 6 weken moeten ze ongeveer 300 gram wegen. Met 8 weken wisselen ze het melkgebit voor het blijvende gebit en zijn ze klaar om zelfstandig de wereld in te trekken. Een gezonde, volgroeide egel weegt tussen de 800 en 1200 gram. Een egel die minder dan 800 gram weegt zal een winter zeker niet overleven en moet dus naar een opvang om te overwinteren. Hij heeft geen vacht om hem warm te houden tijdens de winterslaap en moet het van zijn lichaamsvet hebben.

De oudere egels beginnen hun winterslaap eind november of begin december. De jongeren gaan meestal pas slapen als het echt koud wordt, halverwege januari.

Egels zijn nuttige dieren. Zij eten veel voor ons schadelijke insecten en slakken. Ook zijn zij grote opruimers van aas, weggegooid voedsel en fruit. Op regenwormen zijn zij dol. In gevangenschap kun je ze het best nat kattenvoer geven en water. Nooit melk !!!