Honden

Zie je een loslopende hond, dan is het meestal zo dat deze wordt uitgelaten en (even) zijn baasje kwijt is. Houd dan een tijdje de directe omgeving in de gaten want vaak is de eigenaar al druk op zoek! Is de situatie gevaarlijk, kijk dan of je de hond kunt lokken. En als dat lukt in veiligheid kunt brengen (afgesloten hondenveld, eventueel in je auto of mee naar huis). Ga in geen geval achter de hond aanrennen !

Bel dan de Dierenambulance 073 614 60 70. (Elke dag bereikbaar tussen 09:00 en 20:00 uur).

Wij kunnen dan met onze chipreader de chip uitlezen en het dier terugbrengen naar zijn baasje. Indien niet gechipt of niet geregistreerd brengen we de hond naar het plaatselijke Dierentehuis. Ook maken we foto's en zetten deze op www.amivedi.nl , een site waar gevonden en vermiste dieren op gezet kunnen worden.

 

Hond in te hete auto: wat te doen?

In de zomer komt het helaas voor dat baasjes hun hond achterlaten in een auto die in de zon staat. Het hoeft niet eens heel erg warm te zijn om het al fout te laten lopen. De temperatuur in een afgesloten auto loopt zeer snel op ! Als Dierenambulance geven we hier enkele tips om met deze situatie om te gaan.

Mag je een ruitje inslaan als een hond opgesloten zit in een auto in de hitte? Probeer eerst de eigenaar op te sporen; lukt dit niet dan is het verstandig om zo snel mogelijk de politie te waarschuwen. Mocht dat niets of niet snel genoeg iets opleveren, dan kun je een ruitje inslaan om de hond te bevrijden. Mag dat? Als het echt een kwestie van leven of dood is, mag je dit doen. Dit wordt in juridische termen aangeduid als ‘zaakwaarneming’: je treedt op in het belang van een ander.

Is de hond oververhit, breng hem dan naar een koele, schaduwrijke plek. Gooi geen water over hem heen. Dek hem op de buikzijde (niet aan de bovenzijde) toe met natte koele lakens of handdoeken, die je iedere vijf minuten ververst. Pas op dat het water niet te koud is; dat kan leiden tot een hartstilstand. Geef de hond kleine slokjes water. Neem indien mogelijk zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts of bel de Dierenambulance.