Hazen

Jonge hazen die minimaal 400 gram wegen en levendig zijn kunnen zelf overleven. De haas kan dan het beste uitgezet worden in een weiland met hoog gras waarin hij zich kan verstoppen, bijvoorbeeld tussen de koeien. Kies een weiland dat niet gemaaid gaat worden of pas gemaaid is.

Als een haas aangeraakt is door mensen draagt die hun geur. De ouders verstoten 'm dan. Om dit te voorkomen kun je het volgende doen: Wrijf de jonge haas in met aarde, modder of gras om de mensengeur weg te halen.

Hazen/konijnen die de ziekte Mixomatose hebben (bulten bij de ogen en in het gezicht) zijn ten dode opgeschreven. Ze kunnen geen voedsel meer vinden en blijven vaak op één plek zitten.

Bel dan zo spoedig mogelijk de Dierenambulance (073 614 60 70). Onze vrijwilligers zorgen er dan voor dat het diertje bij een dierenarts uit zijn/haar lijden verlost wordt.

 

Dierenopvang Someren schrijft het volgende:

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: laat jonge haasjes met rust! De eerste jonge haasjes zijn in verschillende opvangen weer binnen gebracht.

Hazen bewonen geen holen zoals konijnen dat doen. Ze maken legers (ondiepe uithollingen) en de jongen worden in een open nest geboren. De moederhaas verspreidt de jonge hazen vaak over meerdere plekken, zodat ze minder kwetsbaar zijn voor roofdieren. De moeder komt maar enkele keren per dag terug om de jongen te voeden, het grootste deel van de dag liggen de jongen dus alleen.

Mocht u buiten een haasje tegenkomen dat alleen in een veld ligt, dit is normaal! De moeder komt vrijwel zeker terug om te voeden. Laat de haasjes dan ook met rust en kom er niet aan! Vaak worden jonge haasjes met alle goede bedoelingen meegenomen, terwijl dit helemaal niet nodig is.

Mocht u twijfelen neem dan altijd eerst contact op met een wildopvang voordat u een haasje oppakt en meeneemt.

 

Voor nog meer informatie over hazen zie de volgende handleiding:


http://www.melkvoordieren.nl/NL/gratis-handleidingen/wilde-dieren/haas