Kittens

Ik heb een moederloos kitten gevonden …….. wat nu ….?


Stel, je vindt een nestje kittens zonder moeder. In de eerste plaats zul je misschien met de beste bedoelingen denken: “Oppakken en meenemen”. Toch is voorzichtigheid hierbij geboden.

 

Er zijn een aantal dingen waarop je moet letten. Wanneer er een moederpoes in de buurt is piepen de kittens niet, voelen warm aan, hebben ronde buikjes en slapen tevreden. Een moederpoes verlaat haar kittens niet zo snel. Maar ook zij moet soms eten en zal daarom soms het nest verlaten, maar wel altijd zoveel mogelijk in de buurt blijven. 
Twijfel je of er een moederpoes aanwezig is? Zet dan wat eten in de buurt van het nest en houd het nest een aantal uren in de gaten. Zorg dat je niet te dichtbij bent want dan kan moederpoes te bang zijn om terug te keren naar het nest, én raak de kittens zeker niet aan!
Als de moederpoes binnen enkele uren niet op komt dagen kun je het beste eerst de dichtstbijzijnde opvang bellen die zich bezig houdt met de opvang van jonge katjes want om kittens groot te brengen heb je kennis van zaken nodig.

In onze regio is dat bijvoorbeeld  Stichting Zwerfkat in Boxtel.
Als de kittens nat en/of koud aanvoelen, onophoudelijk piepen of wanneer er kittens overleden zijn is het belangrijk om direct in te grijpen.

De moederpoes zou overleden kunnen zijn of om een andere reden niet meer voor haar kinderen kunnen zorgen. Schakel dan direct de dichtstbijzijnde opvang of Dierenambulance in. (073 614 60 70)

Geef de kittens NOOIT gewone melk, alleen speciale kittenmelk, verkrijgbaar bij de dierenarts.

Voelen de kittens koud aan, breng dan eerst de lichaamstempratuur omhoog voordat u ze voeding geeft. Het op temperatuur brengen van een kitten kan je het beste doen met eigen lichaamswarmte, zo komen ze het snelst op temperatuur. 

Hoe kun je de leeftijd van een gevonden kitten bepalen?


* Tussen de 1 en 3 dagen oud: Navelstreng zit nog aan het kitten vast. Deze valt er af tussen de 3 en 5 dagen oud.
* Tussen de 5 en 9 dagen oud: De oogjes gaan pas open tussen de 9 en 12 dagen oud.
* Tussen de 12 en 25 dagen oud: De oogjes zijn open en de kittens hebben nog geen tandjes. Met ongeveer 25 dagen    oud komen de tandjes door.
* Tussen de 25 en 28 dagen oud: Tandjes zijn door maar het kitten heeft nog geen kiezen. Met 28 dagen oud komen de (voor)kiezen van het kitten door.
* Tussen de 4 en 5 weken oud: Kiesjes zijn door maar het kitten heeft nog blauwe oogjes.
* Tussen de 5 en 6 weken oud: Kitten heeft blauwe oogjes met groen om de pupil heen.