JONGE VOGEL(s) GEVONDEN? Het seizoen is weer in volle gang. Klik op de groene balk op de Home-pagina voor alle info.

Schildpadden

Sinds april 2016 is er Europese regelgeving die inhoudt dat de opvangen in Nederland geen rood – en geelwang schildpadden (waterschildpadden dus) meer mogen aannemen. Dit betekent dat de Dierenambulance NIET mag uitrijden op Waterschildpadden. We rijden wél uit op landschildpadden.

In feite komt het erop neer dat dezewaterschildpadden alleen nog gehouden mogen worden door mensen die ze vòòr augustus 2016 in bezit hadden en dit ook op papier kunnen bewijzen! Ook mag er niet meer in gehandeld worden.

Als u zo'n dier in de natuur tegenkomt kunt u het beste NIETS doen. Het is namelijk zo dat als u een schildpad opraapt u automatisch als eigenaar gezien wordt. En dan begint het probleem want vervoeren is voor particulieren verboden evenals het terugzetten in de natuur. Schildpadden worden namelijk beschouwd als invasieve dieren die schade toebrengen aan de natuur.

Alle info hierover is te vinden op:   www.schildpaddenopvang.nl (scroll op deze site naar beneden en kijk dan rechts in de balk bij "Protocol Dierenambulances").

Er zijn in Nederland slechts twee opvanglocaties (Friesland en Alphen ad Rijn) maar die zitten vrijwel altijd vol en het kost bovendien geld om ze daar af te geven.

Hoe herken je een waterschildpad?

Het schild is niet bol maar platter, rood of geel gekleurde wangen en de poten zijn slank zonder loopvlak.

Landschildpadden hebben een bol schild en groffe, olifant-achtige poten.