Schildpadden

Vanaf april 2016 is er Europese regelgeving gekomen die inhoudt dat de opvangen in Nederland geen rood – en geelwang schildpadden (waterschildpadden dus) meer mogen aannemen. Dit betekent dat de Dierenambulance in principe NIET mag uitrijden op Waterschildpadden. We rijden natuurlijk wél uit op landschildpadden.

Sinds augustus 2021 is er een verandering: Wij hebben een opvang bereid gevonden de waterschildpadden te "verzamelen" en dan worden deze bij een voldoende aantal naar een speciale schildpaddenopvang gebracht.

Onderstaande tekst blijft dus onverlet maar in voorkomende gevallen kunnen wij dus nu ook rood- en geelwang schildpadden ophalen.

In feite komt het erop neer dat deze waterschildpadden alleen nog gehouden mogen worden door mensen die ze vòòr augustus 2016 in bezit hadden en dit ook op papier kunnen bewijzen! Ook mag er niet meer in gehandeld worden.

Als u zo'n dier in de natuur tegenkomt en het dier is niet in direct gevaar kunt u het beste NIETS doen. Het is namelijk zo dat als u een schildpad opraapt u automatisch als eigenaar gezien wordt. En dan begint het probleem want vervoeren is voor particulieren verboden evenals het terugzetten in de natuur. Schildpadden worden namelijk beschouwd als invasieve dieren die schade toebrengen aan de natuur.

Meer info hierover vindt u op allerlei plaatsen op internet.

Hoe herken je een waterschildpad?

Het schild is niet bol maar platter, rood of geel gekleurde wangen en de poten zijn slank zonder loopvlak.

Landschildpadden hebben een bol schild en groffe, olifant-achtige poten.