Een dag met de DAS ............. Verhalen uit de dagelijkse praktijk van Dierenambulance Den Bosch

PoesPoes

22 maart 2023

Van brokjes buiten zetten tot aan zijn naam roepen, van briefjes ophangen tot aan een flinke zoektocht... kater 'PoesPoes' uit Den Bosch bleef 2 maanden lang onvindbaar voor zijn bezorgde baasjes.

Tot gisteren. Toen kregen Ben en Wendy een melding van een kat in een tuin in Vught. Hij had een wondje op zijn rug en zat klagelijk te miauwen.

PoesPoes was gelukkig gechipt én goed geregistreerd alleen werd de telefoon niet opgenomen waardoor Ben en Wendy zelf naar de dierenarts zijn gereden.

Het was slechts een kwestie van tijd voordat de dolgelukkige baasjes PoesPoes weer in de armen sloten.

Verwarmingsbuis-katertje

9 februari 2023

Op een warme verwarmingsbuis in het ketelhuis van het Sportiom in Den Bosch zat een klein, vermagerd katertje.

Hoe hij daar gekomen is zal waarschijnlijk altijd wel een raadsel blijven aangezien hij verschillende afgesloten ruimtes door moest gaan om uiteindelijk in het ketelhuis terecht te komen.

Maar gelukkig wel opgemerkt door een medewerker die meteen de telefoon pakte en 073 6146070 belde. Annemarie en Frank zijn hem direct gaan halen. Helaas is hij niet gechipt waardoor hij

voor goede zorg en liefde is overgebracht naar Dierentehuis 's-Hertogenbosch.

Wie (her)kent dit mooie katertje?

Ontsnapt uit de dierentuin en ...... weer herenigd ....

29 december 2022

Graag hadden we een foto geplaatst van de gezichten van Manon en Wouter toen ze uit Berlicum een melding kregen dat ze een sneeuwuil op moesten gaan halen.

Maar we waren er niet bij dus die foto kunnen we jullie niet laten zien.

Van de prachtige sneeuwuil hebben we wel volop foto's. Wat een imposant dier.

Na een behoorlijke speurtocht kwam de eigenaar in beeld .....  Dierenpark Amersfoort. De sneeuwuil heeft tijdens een overdracht tussen 2 verblijven de vleugels genomen.

Groot was hun verbazing toen ze ons telefoontje kregen.

Doordat het al lang geleden was gingen ze ervan uit dat hij het niet gered had. Ook de afstand van ongeveer 55 kilometer die hij afgelegd heeft is bijzonder.

Dat het een goede jager is blijkt uit de gans en 2 eenden die de melder nu moet missen.

Vanavond komt een medewerker van dierenpark Amersfoort de sneeuwuil ophalen en zo komt er dan een einde aan een modern kerstsprookje met goede afloop.

Update:
De uil is nog dezelfde avond opgehaald en voorzien van een lading muizen overgezet in andere bench door een zeer ervaren verzorger. De uil is in het dierenpark opgegroeid en nu ruim 1 jaar oud. Er wordt ook mee gefokt voor andere parken en projecten.

Hij is ontsnapt op 15 november j.l. door een combinatie van een (onervaren) verzorger en eigen slimmigheid. De afstand is voor zo'n uil geen probleem, hij vliegt dat in 1 a 2 uurtjes. Maar hij zal in etappes hier naartoe zijn gevlogen.

De sneeuwuil is de enige uil die overdag jaagt. Het is wonderlijk dat hij niet eerder is gesignaleerd is want dan had heel vogelspottend Nederland erop af gegaan, zo bijzonder is dit. Het park is heel blij met het terugvinden en met onze steun. Als dit n.l. via vogelopvang had gemoeten, hadden er allerlei regels in werking getreden, waar ze niet op zitten te wachten!

De uil gaat nu in quarantaine en wordt goed nagekeken. Een jaar of 20 geleden werden deze uilen vaak gestolen en voor veel geld verkocht aan bijvoorbeeld Japanners.

Hieronder foto's van het ophalen van de uil.

Togo to go .......... 

28 december 2022

Waarschijnlijk dacht hond Togo dat zijn naam 'to go' betekende maar dat was natuurlijk niet de bedoeling.

Heel lang heeft zijn avontuur overigens niet geduurd want toen hij langs een kapsalon wandelde zag de oplettende eigenaar van de salon hem voorbij komen en greep in.

Heerlijk droog en warm heeft hij daar mogen wachten op Sylvia en Eric.

Omdat het bazinnetje van Togo haar zaakjes goed voor elkaar had en hem dus netjes had geregistreerd was het een koud kunstje om de eigenaresse te vinden en Togo weer veilig thuis te brengen.

We blijven het herhalen... zorg dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is en dat de juiste gegevens erbij staan.

Geluksvogel / reiger .....

21 december 2022

De reiger.... komt veel voor in Nederland, heeft een spanwijdte van 1.6 tot 2 meter, eet vissen, padden en muizen en had vandaag gruwelijk veel pech.

Hij werd aangereden door een auto die gewoon door reed.

Gelukkig stopte de auto achter deze auto wél en heeft de reiger naar ons kantoor gebracht. Wendy en Thomas zijn met hem naar de dierenarts gegaan waar werd geconstateerd dat deze reiger een engeltje op zijn schouder heeft gehad. Of een geluksvogel is, dat is om het even.

Hij had geen uiterlijke verwondingen, zijn hart klonk goed en hij was nog ongekend fel. Voor de zekerheid is hij overgebracht naar Opvangcentrum de Maashorst waar hij nog even goed in de gaten wordt gehouden.

Duivenperikelen

18 december 2022

Soms krijg je niet altijd het antwoord dat je had verwacht, gehoopt had te krijgen of wilde horen.... ook wel eens van ons.

Laatst belde een mevrouw ons enthousiast op en vroeg ons om direct te komen. Er zat een jonge duif op haar gazon en deze kon niet vliegen. Er zaten wel wat duiven in een boom maar deze keken niet naar de duif om volgens de meldster. Op onze uitleg dat een jonge duif zijn of haar leven bijna altijd op de grond begint en nog moet leren vliegen stamelde de mevrouw dat er zoveel katten in de buurt zaten. Dat is natuurlijk altijd een risico voor een jonge duif maar we gaan een gezonde jonge vogel, waarvan de ouders ook nog eens aanwezig zijn, niet uit zijn vertrouwde omgeving halen omdat er misschien een kat om de hoek komt kijken. Beteuterd hing de mevrouw op... hopelijk begrijpt ze onze uitleg.

Torenvalk "aan de grond".

4 december 2022

In Gameren zat dit torenvalkje op de grond en kon gewoon gepakt worden. Dat is natuurlijk vreemd en dan is er dus iets aan de hand.

Joke (die niet graag op de foto wil en er toch heel leuk opstaat) en Ans zijn hem op gaan halen en zagen al snel dat hij flink verzwakt en te mager was. Gelukkig geen verschijnselen van vogelgriep dus hij mag gaan aansterken bij Opvangcentrum de Maashorst.

Wastafelkatje .......

1 december 2022

Dit kleine prulleke heeft een drukke dag achter de rug. Het begon allemaal toen ze luid miauwend de meldster volgde naar huis.

Ze mocht mee naar binnen waar ze tijdelijk werd opgesloten in het toilet. Ondertussen werden Pascalle en Maaike gebeld om haar op te halen.

Het zou op zich een saai verhaaltje worden ware het niet dat de kitten zich had verstopt onder de wastafel waar ze klem was komen te zitten.

Het heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad om haar weer tevoorschijn te toveren. Maar uiteindelijk heeft de partner van de meldster zelf, met de nodige schrammen en bijtwondjes, het voor elkaar gekregen.

Het kleintje moest echt even bijkomen in Dierentehuis Den Bosch van haar avontuur. Ze is daar in goede handen.

Onfortuinlijke Nijlgans

30 november 2022

Soms is houden van ook loslaten en lastige keuzes maken. Dat gold ook voor deze onfortuinlijke pechvogel. De nijlgans zat op grote hoogte muurvast met zijn poot.

Met (brandweer)man en macht hebben we hem naar beneden weten te krijgen maar helaas was de schade té groot waardoor Sylvia en Christ hem naar de dierenarts hebben moeten brengen om hem uit zijn lijden te verlossen.

Bedankt Brandweer Berlicum voor de fijne samenwerking.

Runaway Wasstraat-kat

Wat zal Charlie vannacht heerlijk slapen. En in zijn droom zoveel te vertellen hebben.

Hij is als binnenkat per ongeluk toch naar buiten gelopen. En dat is al stoer want hij durft niet eens naar buiten.

Hij is buiten onder een motorkap gekropen, van Heesch meegereden naar Rosmalen én mee door de wasstraat gereden.

Toen dit allemaal achter de rug was is hij in een hokje in de wasstraat gekropen. Gelukkig heeft de eigenaar van de wasstraat, die ook een groot kattenliefhebber is, ons gebeld en hebben Karo en Maaike hem opgehaald.

Omdat hij goed gechipt en geregistreerd was kon de eigenaar makkelijk gevonden worden. Daardoor hoefde Charlie niet naar de opvang en heeft heerlijk bij ons op kantoor liggen slapen.

Bedank je baasjes maar voor de goede registratie Charlie, dan doen wij dat ook.

Jong geleerd ............

Wat een geluk dat deze magere en verzwakte buizerd werd opgemerkt door een gezin dat met de hond aan het wandelen was in Aalst.

Omdat dochterlief later dierenarts wil worden wilde zij perse bij de buizerd wachten totdat Pascalle en Thomas er waren om de pechvogel op te halen. Je hebt je hart voor dieren op de goede plaats beste meid!

Omdat de buizerd totaal geen vogelgriep verschijnselen vertoonde is hij in overleg met Opvangcentrum de Maashorst daarheen gebracht waar hij weer op krachten kan komen.

Speurneus

18 november 2022

Als je op Google gaat zoeken op 'speurneus' krijg je o.a de woorden 'detective, opsporingsambtenaar en rechercheur' te zien. En zo voelden Annemarie en Sabine zich vanmorgen ook een beetje toen ze een gevonden hondje gingen ophalen.

Daily was wel gechipt maar je raadt het al.... niet goed geregistreerd.

Het huis waarop Daily geregistreerd stond is een tijdje geleden verkocht. De zoektocht ging via 2 makelaarskantoren en uiteindelijk is het juiste adres gevonden waardoor Daily weer veilig thuis in Vlijmen is.

Gelukkig was er nu tijd voor zo'n zoektocht maar in deze tijd kunnen ook weer andere dieren geholpen worden.

Dus ik blijf het zeggen.... zorg dat je kameraadje goed geregistreerd is.

Vanavond bij een wijntje en een blokje kaas even doen

Jong geleerd .................

24 Mei 2022

Jong geleerd is oud gedaan. Deze lieve jongen heeft zijn nieuwe shirt uitgedaan om een jonge kraai die op de grond zat warm te houden. Het kleintje had het koud, kon niet vliegen, was vermagerd en miste best wat veren.Heel erg goed dus dat hij zich over de jonge kraai heeft ontfermd. Het beestje is overgebracht naar Opvangcentrum de Maashors.

Onderstaande foto's zijn met toestemming geplaatst.

17 Mei 2022

Vandaag kwam er een melding vanuit het Jeroen Bosch ziekenhuis.

In de binnentuin bij afdeling geriatrie zat een moedereend met 7 pulletjes die het water niet meer terug konden vinden.

Met hulp van de afdeling en de beveiliging hebben Otto en Wendy de familie eend weer te water gelaten. Een pulletje was verzwakt en wordt voor liefde en verzorging overgebracht naar Opvangcentrum de Maashorst.

Iedereen bedankt voor de fijne hulp.

16 Mei 2022

Bikkel, diehard, verzopen kat.... op onze DAS groepsapp zijn echt alle benamingen voor onze Joke voorbij gekomen. Ik hou het op 'held van de dag'.

De meerkoet zat verstrikt in een vislijn. Als dank beet hij flink in Jokes hand en een kleine scheldkanonnade van Joke volgde.

Uiteindelijk is de vislijn op de kant verwijderd en Joke uit het water gevist en dat kostte nog wat moeite want het waadpak was volgelopen en Joke was dus ineens 50 kg zwaarder ......

Joke we zijn trots op je

16 Mei 2022

Op de Hinthamerstraat in Den Bosch liep deze knappe husky zonder baasje. 2 Studentes dierverzorging die nét hun tentamens achter de rug hadden hebben zich over hem ontfermd en ons gebeld. Eric en Joke hebben de chip uitgelezen die helaas niet goed geregistreerd was waardoor hij overgebracht moest worden naar dierentehuis Den Bosch. Heel jammer want zo kon de husky én niet naar huis worden gebracht én er komt een rekening op de mat vallen. Dus heb je nou zelf een hond... check eens even of jouw hond goed geregistreerd staat. Kleine moeite, groot plezier en ....... het scheelt kosten ......

Het baasje is inmiddels wel bekend en de hond is gelukkig weer thuis.

11 Mei 2022

Wie goed doet, goed ontmoet.

Heel blij zijn wij met de super service van Fijnsmederij Jan Venrooy die onze zwanenhaak gratis voor ons heeft gelast. Deze was door veelvuldig gebruik helaas kapot gegaan. Heel erg bedankt...!!!

6 Mei 2022

Triest als je als cavia beertje in je jonge leventje al zo waardeloos wordt gevonden dat je in een doos voor de deur van een dierenwinkel wordt achtergelaten.

Gelukkig hebben deze 7 cavia's er zelf geen weet van. Ze knabbelen lekker op het voer en hooi dat de eigenaar van de winkel ze gegeven heeft.

En voor wat het waard is .... wij vinden jullie prachtig.

Ze zijn overgebracht naar Opvangcentrum de Maashorst.

Kat in 't bakkie ....... eh .... motorruimte .....

6 Mei 2022

Deze kleine globetrotter is zo'n 10 km meegereden onder de motorkap van een auto. Doordat er tijdens het tanken een witte staart onder de motorkap vandaan stak besefte de automobiliste dat zij een bijrijder aan boord had. En een hele boze nog wel. Of bang, of onzeker.

Feit was dat we met netten, bench, handschoenen en water in de weer zijn geweest om de kat onder de auto vandaan te halen én in de reisbench te krijgen.

Op advies van het dierentehuis hebben we hem of haar terug gebracht naar de plek waar de kat onder de motorkap is gekropen.

Hopelijk is de weg naar het baasje gauw weer gevonden.

Bossche Brandweer en DAS redden jonge gansjes

3 Mei 2022

Een nest jonge gansjes bovenop een appartementencomplex is niet handig.... en dan druk ik me nog zachtjes uit.

Moeder gans waande zich veilig op deze grote hoogte maar dat was ze natuurlijk helemaal niet. Nou ja, zij wel maar haar kinders kunnen nog niet vliegen en dan is het erg link.

Met behulp van de Bossche Brandweer is het gezin naar beneden gehaald waarbij de pulletjes toch nog zijn gesprongen. Helaas heeft 1 kleintje dit niet overleefd. Omdat de ouders in het water zijn gesprongen met enorme hoge waterkanten van beton waar de kleintjes niet uit zouden kunnen komen is in goed overleg met deskundigen besloten om de kleintjes naar de opvang te brengen.

Hier zullen zij verder groot gebracht worden en worden zij voorbereid op terugkeer in de natuur als ze straks groot genoeg zijn.

Onze dank gaat uit naar de Brandweer van Den Bosch die ons, zoals zo vaak, direct kwam helpen.

Eenzaam egeltje ....

2 Mei 2022

Eenzaam is degene die voor niemand nummer één is...
En daarom hebben wij dit kleintje heel vlug op nummer één gezet. Al dagen zat hij in de berm in Hedel. Lusteloos en alleen.
Gelukkig heeft een bezorgde mevrouw hem mee naar huis genomen en ons gebeld. Wendy en Cissie zijn vervolgens met hem naar de dierenarts gegaan waar geconstateerd werd dat hij ondervoed en onderkoeld was.
Ze hebben hem vocht toegediend en daarna is hij voor liefde en verzorging overgebracht naar Opvangcentrum de Maashorst. Het komt wel goed met dit hummeltje.

De pechvogel .......

1 mei 2022

Nu weten we écht waar de term pechvogel vandaan komt. Deze onfortuinlijke gans zat vast op een balkon in Den Bosch.

Als hij zo vast had wíllen komen zitten was het waarschijnlijk niet gelukt. Hij mag nu lekker bijkomen bij Opvangcentrum de Maashorst .

Pulletjesdag ..........

1 Mei 2022

Het was weer druk met de pulletjes vandaag. 2 keer mochten Ben en Manon vandaag uitrijden op 2 moeders met kroost die beide in een tuin zaten en de weg kwijt waren.

22 pulletjes bij elkaar opgeteld. Dit blijft leuk om te doen. Om te zien HOE leuk dat is, kijk naar de video hieronder.

De tekst "Als je de moeder erin gooit" is natuurlijk enigszins misleidend. Bij de DAS wordt in z'n algemeenheid weinig met moeders gegooid 😂

Dubbeldas .....

29 april 2022

Wat zijn we blij dat een fietser in Kerkdriel lekker om zich heen keek tijdens een fietstochtje. Daardoor zag hij dat er 2 jonge dasjes in de berm zaten zonder moeder.

Christ en Ben hebben de dassen werkgroep geraadpleegd en zij hebben geadviseerd om ze te vangen. Vanmiddag worden de dasjes door hen opgehaald om ze de juiste verzorging te gaan geven die ze nog zo hard nodig hebben.

Op de tweede foto kun je zien hoe de dasjes liefdevol ingepakt gelijk dezelfde dag al opgehaald zijn.

Eend zonder TomTom .....

25 April 2022

Als er een tomtom voor eenden bestond zouden wij het een stuk rustiger hebben.

Ze gaan steeds aan de wandel en weten dan het water niet meer te vinden.

Deze familie Eend zat in een tuin in Vught en had wat hulp nodig om weer te water te gaan. Gelukkig waren Karin en Wendy zo lief om ze even te begeleiden zodat ze weer veilig in het water zitten

Eendjes gestrand .........

21 April 2022

Je zult als moedereend met je kroost maar op een bedrijventerrein in Vught gestrand zijn en de weg terug naar de sloot niet meer weten.

Dit overkwam dit eendje met haar 6 pulletjes.

Gelukkig waren daar Ed en Wendy die het gezin Eend weer veilig in een brede sloot hebben gezet. Mama eend voorop en de kleintjes erachteraan .... heel een(d)sgezind.

De vondelingen ........

17 april 2022

Wat is je jonge leventje waard als je 5 weken oud bent en je wordt op de oprit bij het politiebureau in Boxtel neergezet.

In eerste instantie hoop je dan nog dat het zwerfkatjes zijn maar als ze dan ontzettend tam zijn weet je dat dit ijdele hoop is...

Gelukkig werd er aan de bel getrokken en konden Cissie en Otto ze ophalen en naar Cobi brengen waar ze in de kittenkamer de zorg krijgen die ze nodig hebben en verdienen.

Globetrotter-kat

15 April 2022

Katten kruipen graag in lege dozen of kleine ruimtes. Het geeft ze een gevoel van geborgen zijn, van veiligheid. Niet heel handig is het als een kat in een doos kruipt die vervolgens met de vrachtwagen van Nijmegen naar Ammerzoden wordt gebracht... Het overkwam de kat op de foto hiernaast. Hij sprong in een loods in Ammerzoden uit een vrachtwagen die uit Nijmegen kwam en liet zich vervolgens, geschrokken door het hele gebeuren, niet meer vangen. Gelukkig werd hij door de mensen die daar werkten goed verzorgd maar de situatie was natuurlijk verre van ideaal. Door een vangkooi te plaatsen liep deze globetrotter letterlijk in de val en konden Maaike en Wendy hem ophalen. Hij was wel gechipt maar helaas niet geregistreerd waardoor hij overgebracht is naar Dierenopvangtehuis Bommelerwaard (Bruchem) (0418 64 31 29).

Kraai in nood.

15 April 2022

Dat zijn leven letterlijk aan een zijden draadje hing ondervond deze onfortuinlijke kraai.

Hij zat helemaal verstrikt in een touw en hing aan een boom. Gelukkig hebben Maaike en Wendy, met behulp van de melder, de takken zo kunnen buigen dat ze hem uit zijn benarde positie konden bevrijden.

Eenmaal op de grond is de draad verwijderd en ook geconstateerd dat de kraai behoorlijk vermagerd was. Daarom is hij overgebracht naar Opvangcentrum de Maashorst waar hij weer lekker op krachten mag komen

Triest bericht over een das ....

13 April 2022

Vandaag heeft deze mooie das ondanks alle hulp van Wendy en Joke, een dierenarts en 2 instanties die veel van dassen weten, het niet gered. Een gebroken onder- en bovenkaak is haar fataal geworden.

Revalidatie van zo'n prachtig maar wild dier zou zoveel stress opleveren dat het een 'wrede' vorm van dierenliefde zou zijn.

Dan kunnen we eigenlijk alleen maar constateren dat het zoveel pijn doet omdat er zoveel liefde is.

Op de foto hiernaast is de das nog in leven.

Schildpad op pad

13 April 2022

Een groter contrast was er vandaag haast niet denkbaar. Joke en Wendy die een mega drukke dienst hadden en dus in de power-stand staan en dan een oproep krijgen dat er een hele rustige landschildpad opgehaald mag worden.

Hij was in Rosmalen gevonden door 2 bezorgde mensen die hem thuis onder een warme lamp hebben gezet. Warm ingepakt is hij naar Opvangcentrum de Maashorst gebracht waar hij met de juiste zorg gauw weer op de been is.

Opmerking van de DAS: Landschildpadden halen wij ALTIJD op. Waterschildpadden (rood- en geelwang) is een moeilijker verhaal. Deze mogen niet meer gehouden worden en worden massaal gedumpt. Wij kunnen ze alleen ophalen als ze te vangen zijn en dus niet als ze ergens op een boomstam zitten of rondzwemmen.

Zie ook op deze site: DIER GEVONDEN/SCHILDPADDEN

Choca de Spoorhond .....

5 April 2022

Als Choca kon praten had hij een spannend verhaal te vertellen op feestjes.

Choca was namelijk aan de wandel gegaan en liep op zijn gemakje op het spoor.... zich van geen kwaad of gevaar bewust.

Gelukkig kwam er een langzaam rijdende trein aan met een dierenvriend als machinist die kon stoppen en Choca mee kon nemen. Hij heeft Choca bij station Den Bosch afgezet waar Manon en Ben al klaarstonden om hem op te vangen.

Omdat Choca goed geregistreerd was hebben zij Choca weer thuis gebracht. Hier zien we weer het grote belang van een (geregistreerde) chip.

Choca zal goed slapen vanmiddag.

Reiger in nood ....

4 April 2022

Geen water is hem te diep... onze Christ. Samen met Agnes ging hij op een melding over een gewonde reiger in de Havensingel in Den Bosch af.

Het arme beestje was gelukkig niet gewond maar wel ernstig verzwakt waardoor hij 'makkelijk' te vangen was...

Uiteraard is hij voor goede zorgen en liefde naar Opvangcentrum de Maashorst gebracht.

Ans & Ben en de Furieuze Fuut ......

1 April 2022

Ans en Ben en de furieuze fuut... het klinkt als een Suske & Wiske verhaal maar in de praktijk was het een fuut die niet wegvloog voor mensen en dat is natuurlijk raar. Gelukkig had hij geen zichtbare verwondingen en hij is daarom ter observatie naar Opvangcentrum de Maashorst gebracht. Als hij zo fit (en boos) blijft wordt hij op de vindplaats weer uitgezet. De foto zegt alles over zijn humeur....

De eerste pulletjes .....

31 Maart 2022

Deze 2 überschattige pulletjes werden gevonden bij de Oosterplas in Den Bosch door een oplettend meisje. Samen met een plaatselijke medewerker is er flink gezocht naar de moeder maar mama was in geen velden of wegen te bekennen.

Daarop heeft ze ze mee naar huis genomen en ons gebeld.

Joke en Ben hebben ze opgehaald en Joke heeft de 2 kleintjes lekker warm gehouden onder haar shirt. Wij denken overigens dat dit eigenbelang was hoor.

De pulletjes zijn natuurlijk weer toevertrouwd aan Opvangcentrum de Maashorst voor de goede zorgen en dan gaan deze 2 kleintjes tzt weer lekker de vrije natuur in.

Sperwerproblemen

29 Maart 2022

Vandaag was er een sperwer in de problemen. Deze mooie vogel zat op de grond bij een bedrijf in Heesbeen en vloog niet meer weg. Hij had geen zichtbare verwondingen maar dat er 'iets' mis is is wel duidelijk als hij niet wegvliegt. Ans en Ed hebben hem gevangen en zijn direct doorgereden naar Opvangcentrum de Maashorst waar hij hartelijk werd ontvangen. Uiteraard krijgt hij daar alle zorg die hij nodig heeft om gauw weer hoog in de lucht te zweven

De kauw is uit de lucht ....

28 Maart 2022

Of Cissie en Nicole nou 'steen papier schaar' hebben gedaan of strootjes getrokken hebben weet ik niet... Maar Cissie heeft in ieder geval verloren en moest de ladder op. Daar zat een onfortuinlijke kauw letterlijk muurvast.

Gelukkig heeft Cissie met veel engelengeduld de kauw los gekregen en die wist niet hoe vlug hij er weer vandoor moest gaan.... gelukkig.

Vissers opgelet!

23 Maart 2022

Held van de dag? Dat is absoluut onze Wouter. Manon en Wouter kregen een melding vanuit Vught dat er een (kuif)eendje midden op het water verstrikt zat in een visdraad. Wouter bedacht zich geen moment, trok een waadpak aan en ging het water in. Doordat het water toch íets dieper was dan dat het waadpak groot is .... was Wouter alsnog drijfnat. Het levert wel een leuk filmpje op ... dan dan weer wel.

Dan hebben we nog even gauw een vraagje aan alle vissers. Zouden jullie alsjeblieft jullie vislijnen thuis in de vuilnisbak willen gooien? Dank namens alle waterdieren.

Ei ei ei ...........

 

20 Maart 2022

Vandaag een berichtje in de ik-vorm om de simpele reden dat Cissy en ik (Ans) samen dienst hadden.

Cissy en ik praten allebei graag en veel dus aan gezelligheid geen gebrek.

Onze eerste melding ging over een zieke gans bij het Engelermeer in Den Bosch. Omdat er vogelgriep heerst zijn we extra alert en voorzichtig. Bij aankomst kwam ons iemand al tegemoet lopen met de gans in haar armen. Uiteraard zijn handschoenen en een mondkapje een absolute must maar helaas was dat te laat. We zijn direct naar de dierenarts gereden waar de gans volgens protocol geëuthanaseerd zou worden.

Helaas weten dierenartsen vaak weinig over wilde dieren en ook hier werd aangegeven dat kennis over ganzen ontbrak.

Bij het openmaken van de box waar de gans in zat worden wij blij verrast door..... een ei. De gans had geen vogelgriep maar waarschijnlijk legnood.

En waar het ei haar dus eerst in de weg heeft gezeten was het nu haar redding. Je moet er toch niet aan denken dat ze was ingeslapen.

We hebben haar gauw overgedragen aan de deskundige zorg van Opvangcentrum de Maashorst.

Cissy en ik zijn op de terugweg de hele tijd stil geweest...

Laat het haasje ......... 

18 Maart 2022

Laat een haasje niet het haasje worden.

Regelmatig krijgen wij goedbedoelde meldingen over jonge haasjes die alleen aangetroffen worden. Er is geen moeder bij dus er moet actie ondernomen worden.... denkt men. Lieve mensen, laat ze alsjeblieft liggen waar ze liggen. Jonge haasjes hebben geen hol maar een "leger". Ze liggen in een soort kuiltje in het lange gras, zijn perfect gecamoufleerd én reukloos zodat roofdieren ze niet opmerken. Babyhaas en moederhaas weten elkaar wonderbaarlijk goed steeds weer te treffen op de geboorteplek. De moeder komt daar 2 keer per nacht het haasje voeden. Mocht je toch een gewond haasje aantreffen, Ga ze dan nooit zelf voeden maar bel de Dierenambulance op 073 6146070. Hoe ontzettend goed het ook is bedoeld... laat ze zitten waar ze zitten, ze kiezen vanzelf een keer het hazenpadHondje zoek ......

17 Maart 2022

Dat er altijd een overtreffende trap is bewijst "hondje" Storm wel. Je hebt groot, groter, grootst en dan komt Storm. En ondanks dat je hem eigenlijk niet over het hoofd kunt zien is het hem toch gelukt om even aan de aandacht van zijn baasje te ontsnappen.
Wendy en Eric moesten dan ook wel 2x met hun ogen knipperen toen ze Storm ophaalden. Wat een reus ..!!!
Omdat zijn chip niet goed geregistreerd was werd hij overgebracht naar DT Den Bosch waar bij aankomst zijn baasjes al gebeld hadden dat ze hem misten. Hij ligt dus gelukkig nu weer in zijn warme XXXXXXL mandje.

 

Wasbeer-alarm

In de Gemeente Vught werd met Pasen 2021 een wasbeer gesignaleerd die in een boom lag te slapen, een uitzonderlijke situatie. Het dier werd met een verdovingspijl uitgeschakeld en naar de opvang gebracht.

Lees meer »

Redding van een jonge zwaan

Deze week kreeg de Stichting Dierenambulance 's-Hertogenbosch e.o. binnen 5 minuten 4 oproepen van oplettende automobilisten: Er was een jonge zwaan gesignaleerd aan de rand van de A59. De dienstdoende vrijwilligers Joke en Sylvia waren binnen een kwartier ter plaatse. De politie stond al klaar om het verkeer in veilige banen te leiden. En inderdaad,  een adolescente zwaan stond te chillen langs de kant van de weg,  zich niet bewust van enig gevaar.

Lees meer »

Vondeling

In deze moeilijke tijden van Corona zijn er gelukkig ook soms leuke dingen te melden. Lees hier het bericht van Stichting Dassenwerkgroep Brabant over een vondeling. Een klein lichtpuntje in een sombere tijd.

Lees meer »

Vogelmomentje

Vrijwilligster Manon kreeg een aantal dagen geleden een pulletje dat moederziel alleen ergens rondliep zonder moeder. Zo'n beestje haalt zonder extra warmte de volgende dag niet en na telefonisch contact werd het diertje op "Corona-verantwoorde wijze" bij haar afgeleverd door de melder. Nou wil het geval dat zij op dat moment ook al een grasparkiet uit eigen volière met de hand aan het voeren was. Het beestje werd steeds uit het nest gegooid en had zo natuurlijk weinig kans.De twee vogeltjes werden bij elkaar gezet en zijn sindsdien onafscheidelijk. Sterker nog: Als de parkiet uit de bak wordt gehaald om gevoerd te worden protesteert het pulletje luid kwakend 😇, hoe leuk is dat?

Lees meer »

Nieuws uit het Corona-tijdperk

We zijn inmiddels 10 dagen verder en Nederland ligt grotendeels plat door de gevolgen van het Corona-virus. De Dierenambulance is per 16 maart gestopt met uitrijden. Wij volgen daarmee het beleid van het RIVM. De Dierenambulance blijft wél telefonisch bereikbaar tussen 09:00 en 20:00 uur. Wij proberen dan telefonisch zoveel mogelijk hulp te bieden. Tot nu toe werkt dit, hoewel natuurlijk niet ideaal, redelijk goed.

Lees meer »

Jonge Haasjes

Binnenkort wordt het weer beter weer en dan begint ook het seizoen voor de jonge hazen. Die liggen zomaar ergens in een weiland en lijken hulpeloos. Dit is NIET zo: Raak ze NIET aan en neem ze al helemaal niet mee! Lees hier meer over onder het kopje DIER GEVONDEN / Hazen.

Lees meer »

Onze nieuwe site in de lucht

Sinds drie maart is onze geheel vernieuwde site in de lucht. Alles is aangepast aan de moderne tijd en ziet er fris uit. Blader eens door de site en steek wat op over dieren.

Lees meer »

Op onze FB pagina vandaag

We kregen onlangs een nare melding: een jongen had een dode kat zien liggen met een zak over de kop. Allerlei vreselijke scenario’s spookten door ons hoofd en we gingen er direct op af.

Lees meer »

Downloadpagina toegevoegd

Onze nieuwe website vordert gestaag. Vandaag is er een downloadpagina toegevoegd. Bezoekers kunnen daar de beide Flyers van de DAS downloaden en voor de kinderen zijn er een aantal leuke kleurplaten te vinden.

Lees meer »

Veranderingen aan de site

Vandaag zijn er weer wat dingen veranderd aan onze nieuwe site. Sommige teksten (o.a. "Jonge Hazen") zijn aangepast. En verder is er een dia-voorstelling toegevoegd waar de mooiste en soms ontroerende foto's van de DAS te zien zijn.

Lees meer »